Noorwegen: golfbanen tot ver boven de poolcirkel

Er is bijna geen land ter wereld waar niet gegolft kan worden. In een vorige blogpost werd de mogelijkheid van golfen in Turkije reeds genoemd. Ook andere locaties in het zuiden van Europa en rond het Middellandse Zeegebied zijn populair. Minder bekend is echter dat ook Noord-Europa over prachtige golflocaties beschikt.

Golfbanen in Noorwegen
Ondanks dat het golfen en het golftoerisme vooral opkomen in landen met een mild tot warm klimaat, liggen ook in Scandinavische landen veel golfbanen. Zo bevinden zich in Noorwegen een kleine honderd 9- en 18-holes golfbanen. De meeste daarvan liggen rond de grotere steden, met name Oslo, Trondheim en Bergen.

Populairste golfclub in Zuid-Noorwegen
In het zuiden van Noorwegen bevindt zich bij Halden de populairste golfbaan van Noorwegen. Deze uitgestrekte baan bestaat uit 18 holes en heeft daarnaast de beschikking over talloze extra’s, waaronder oefenbanen, een golfschool, kleedruimtes en een bar. In Halden en omgeving staan diverse hotels en de dichtstbijzijnde luchthaven ligt op zo’n 45 kilometer afstand.

De beste Noorse golfbaan
Tot de aantrekkelijkste golfbanen in Noorwegen wordt die van Bodø gerekend. Deze stad ligt boven de poolcirkel, maar heeft voor Noorse begrippen vrij warme zomers. De Bodø Golfklubb is 9-holes en is opgezet als parkbaan. Het vliegveld van Bodø ligt even buiten de stad en voor de overnachtingen is in een straal van twintig kilometer rond de golfbaan een groot aantal hotels gevestigd.

Golfen in het uiterste noorden
Voor wie het hogerop wil zoeken, heeft Noorwegen ook een golfbaan in het hoge noorden van het land. Niet ver van de Noordkaap, bij het plaatsje Lakselv, ligt de North Cape Golfclub. In de directe omgeving van deze 9-holes linksbaan is het aantal hotels beperkt, maar de luchthaven bevindt zich op korte afstand. De bijzondere ligging en schitterende omgeving maken dit terrein tot een unieke golflocatie.